min logo

СТУДИЈСКО ПУТОВАЊЕ У СЛОВЕНИЈУ ЗАПОСЛЕНИХ ДОМА УЧЕНИКА СРЕДЊИХ ШКОЛА У БЕОГРАДУ

У периоду од 21. до 23. децембра 2018. године запослени из Дома ученика средњих школа у Београду су посетили Дом ученика у Љубљани – Бежиград. Директорка дома Бежиград Наташа Ерјавец нас је срдачно угостила и упознала са радом и функционисањем дома на чијем се челу налази. Осмишљени, вишенаменски и креативни простори у дому, уређене двокреветне и трокреветне собе и посвећеност управе, васпитача и домског особља – од овог места за становање направили су праву оазу за живот, учење и креативно испољавање. Дом ученика Бежиград спада међу највеће словеначке домове ученика, а наш најјачи утисак о овом дому јесте изврсна организација посла, култура живљења и рада која постоји у њему, као и велика посвећеност запослених да се унапреди и осмисли сваки сегмент домског живота.

У оквиру студијског путовања, запослени су посетили приморска места Словеније – Порторож, Пиран и Изолу, као и италијански град Трст . Право мало откровење за нас је био градић Пиран, који као да је стао у времену и посведочио нам о историјском времену када је припадао Италији и развијао се под утицајем „Венеције што се плави“. Пошавши од Трга Ђузепеа Тартинија (иначе композитора и виртуоза виолине чије је родно место ово идилично приморско месташце) кренули смо уским поплочаним и стрмовитим уличицама Пирана оперваженим фасадама пастелних боја ка узвишењу изнад града са којег се пружао магичан поглед на море, Пирански залив и црвене црепове кућа прошараних егзотичном и раскошном приморском вегетацијом. Изола, нешто мањи приморски градић од Пирана, датира од давних времена Старог Рима, а како сам назив Изола у преводу са италијанског говори – некада је то било острво, да би се у деветнаестом веку повезало са копном. Изола је као и Пиран више векова припадала Италији, а оно што је њен препознатљиви знак је марина која оставља без даха. Порторож, град у којем смо били смештени, монденско је место старе Југославије и један од најпознатијих туристичких центара Словеније. Као живахан туристички град показао се и у време божићних празника у Словенији.  

Трст - град велике раскоши и културе дочекао нас је раширених руку. Након што смо напустили аутобус видик нам се отворио ка морској пучини у смирај дана, да би нас са леве стране изненадио знаменити Трг Уједињења Италије дискретно окићен новогодишњим украсима и окружен велелепним грађевинама са чијих се кутова чула класична музика. Палате и мостови, Канал Гранде, отмени тргови, српска православна црква Светог Спиридона изграђена од белог мермера са плавим куполама и позлаћеним мозаицима, Римски амфитеатар, чине овај град јединственим на мапи Европе.

20181223 13063920181223 164458

 

Дом ученика средњих школа Београд