min logo

ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ

Дан планете Земље се, у целом свету обележава 22. априла. Тим поводом, радна јединица ''Петар Драпшин'' обележила је овај важан датум кратким предавањем на тему важности очувања животне средине, као и документарним филмом ''Рођен у Кини''.

Ученицима је, кроз предавање и слике, представљено колико је људски фактор тј. немар допринео уништењу планете на глобалном нивоу и колико је важно да међу свима нама будимо свест о очувању планете, као јединог дома који имамо.

Ученицима је скренута пажња да они сами, могу својим савесним понашањем да доприносе очувању своје средине и да се велике промене започињу малим, личним и одговорним понашањем. Ученици су кроз причу мотивисани да сами дају предлоге како свако од нас може да да свој допринос. Неки од предлога су: рециклирање, а ако нема услова, онда свакако одлагање ђубрета и смећа на места која су за то предвиђена, а никако не на улицу, зелене површине или негде у природу. Један од савета је да штедимо енергију тако што ћемо редовно гасити светла у собама када нисмо у њима и остале уређаје који не морају бити стално укључени у струју ( пуњачи, лаптопови и сл.)

Након предавања, ученици су одгледали документарни филм, који препоручујемо свим нашим ученицима, ''Рођен у Кини''. Филм прати пустоловине три животињске породице- панде, златног мајмуна и снежног леопарда, бележећи породичне тренутке, први пут забележене на филму, а све то у фантастичним и прелепим деловима природе.

Циљ нашег предавања је буђење свести о важности бриге за планету, а филм да подсети колико је планета лепа и вредна бриге за њу.

Planeta 1Planeta 3Planeta 2Planeta 4

 

Дом ученика средњих школа Београд