min logo

КУЛТУРА

12248 BGF3

Школска 2017/18 година у сегменту културе изгледала је овако:

Прво полугодиште започели смо традиционално укључивањем у Дане европске културе баштине и посетом Ноћи истраживача.
 
Позоришту смо као и увек посветили пуно пажње, али опет ове године на такође специфичан начин.

Као и увек и Радне јединице и Програмска служба су имали своје предлоге, тако да су ученици гледали у Позоришту „Славија“ представу „Коштана“ (РЈ „Змај“), у Позориште на Треазијама „Цигани лете у небо“ (РЈ „Дејовић“), у Звездара театру „Трансилванија“(РЈ „Чоловић“),  а у Југословенском драмском позориште „Месец дана на селу“ (РЈ „Карађорђе“).
Програмска служба одабрала је „Иза кулиса“ УК“Вук“,мјузикл „Главо луда“ Позоришта на Теразијама и у Звездара театру „Добродошли у Србију“.

Специфично је то што смо наставили да укључујемо ученике у театарске форме, невезане за класична позоришта.
Ово значи да су ученици у Музеју Вука и Доситеја, поред обиласка сталне поставке, погледали  монодраму „Мој отац Вук Караџић“.
„Позориште лектире“ у популарном Божидарцу је место, где ученици поред представе која је по делу из лектире, имају могућност интеракције са глумцима кроз мењање сцена, разговор са ликом, а све ово у циљу популаризације читања школске лектире. Наши ученици су овде гледали „Ромеа и Јулију“ .

РЈ“Драпшин“ је уместо позоришта одабрао римејк филма „Убиство у Оријент експресу“, а ученици су такође гледали и филм „Лејдибрд“ ( о животу и сазревању тинејџерке ). Као награду за победу на квизу екипе из РЈ“Змај“ су гледале „Парк из доба јуре – уништено краљевство“.

Од великих манифестација као и сваке школске и ове године ученици су били на Сајму књига, Ноћи истраживача, Фестивал науке и Ноћи Музеја.

Музеји и изложбе су и ове године били у жижи, тако да смо посетили Историјски музеј Србије-изложба „Смрт Карађорђа“, Дом Јеврема Грујића – изложба „Од чика Паје“, у Кући легата „Амерички поп арт“.

Ученици су такође имали прилику и да посете опсерваторију на Звездари.
Посебна атракција за ученике била је посета новоотвореном Музеју илузија, а у октобру присуство седмодневном отварању реновираног Музеја савремене уметности.

У оквиру  сарадње са педагошко психолошком службом, ученици су гледали „Љубав у доба кокаина“.
Затим смо се у два термина, а за све наше Радне јединице, бавили темом вршњачког насиља. Одгледали су ученици представу „Зато што те се плашим“, чули предавање проф. др Жарка Требјешанина, а затим имали могућност да у интеракцији са глумцима, мењају поједине сцене и другачије/мирољубиво  их завршавају.
Такође, у склопу ове сарадње ученици су гледали у Дечијем културном центру представу „Драги тата“, а у нашем простору у РЈ „Змај“ опет у два термина представу“Фајронт“.
У циљу обележавања Дана здраве хране и борбе са поремећајима у исхрани ученици су присуствовали презентацији књиге „35 калорија без шећера“ Јасминке Петровић, која је са ученицима том приликом одржала радионицу.

Дружили смо се овог пролећа са ученицима из Домова из Свилајнца, Лесковца и Ниша. Посетили су нас за Ноћ музеја. А и ми смо били њихови гости у октобру и марту.

Припремали смо као и сваке године тачке за Домијаду, било је пуно рада и  успеха – домски часопис „Мозаик“, драмски приказ „Ово је најгори дан у мом животу“ Јасминке Петровић, поетски приказ „Пркосна песма „Добрице Ерића поп и класична музика  и плес су  освојили прва места. Етно музика и фолклор освојили су друга места.
И код изложбе ученичких радова освојена су у ликовној уметности треће место, у примењеној друго место, а у уметничкој фотографији прво и друго место.
 
На Републичкој Домијади у Краљеву класична музика „La cumparsita“ освојила је прво место. Добили смо и најбољег глумца, глумицу и женску споредну улогу.

Као и увек, ученици учесници Домијаде дружили су се по завршетку такмичења и одгледали снимак са такмичења и били адекватно награђени за постигнути успех – боравком у нашем  објекту на Копаонику.

По договору и редоследу од прошле године, Радна јединица „Карађорђе “  је реализовала програм обележавања школске славе Св.Саве.
Програм, као круна активности је за сам крај првог полугодишта донео дивну свечану атмосферу.
 
Велика завршница ове школске године био је концерт хора, камерних састава и камерног оркестра последњег дана маја у Малом позоришту „Душко Радовић“.

Дом ученика средњих школа Београд