min logo

КУЛТУРА

12248 BGF3

У школској 2018/19 сегмент културе изгледао је овако  :

Прво полугодиште започели смо традиционално укључивањем у Дане европске културе баштине и посетом Ноћи истраживача.

Трудећи се да што боље искористимо прелепе јесење дане ученике смо водили у септембру и октобру у Јавни тропикаријум и акваријум, Ботаничку башту, Музеј књиге и путовања, Музеј на отвореном / Ново гробље и туру Подземни Београд.

Позоришту смо као и увек посветили пуно пажње, али опет ове године на такође специфичан начин.

Као и увек и Радне јединице и Програмска служба су имали своје предлоге, тако да су ученици гледали у БДПу  представу „Црна кутија“ (РЈ „Змај“), такође у БДПу „Мој деда је аут“ (РЈ „Дејовић“), РЈ“Драпшин“је одабрао у Атељеу 212 „Љубавно писмо“, у Академији 28 “ Боја штека“ (РЈ „Чоловић“),  а у ЈДПу „Ујка Вања“ (РЈ „Карађорђе“).

Програмска служба одабрала је „Боливуд“ у Народном позоришту.

Специфично је то што смо наставили да укључујемо ученике у театарске форме, невезане за класична позоришта.

Ово значи да су ученици у Историјском Музеју Србије, поред обиласка поставке „Крај Великог рата 2017-2018“, гледали  дуодраму „Брат и сестра“ о животу Надежде Петровић.

Музеји и изложбе су наша обавезна дестинација, тако да смо посетили реновирани Народни музеј, а као и у Историјском  Музеју  Србије имали су  стручна вођења.

Ученици су гледали филмове „Заспанка за војнике“ и “Краљ Петар Први“

чије су теме везане за Први светски рат и обележавање његовог краја.

Од великих манифестација као и сваке школске и ове године ученици су били на Сајму књига, Ноћи истраживача, Фестивал науке и Ноћи Музеја.

Такође су имали прилику и да у Сава центру присуствују концерту „Рок опера“, као награда за учешће на Дану Дома.

У оквиру  сарадње са педагошко психолошком службом, гледали су „Љубав у доба кокаина“, специјално за ученике првих разреда.

Представа “Прича са Западне стране“ бавила се темом вршњачког насиља/навијачких  група.

Одгледали су ученици представу „Како сте“ у Академији 28, која обрађује проблем комуникације, њен мањак и изостајање као данак савременим технологијама, а такође у склопу ове сарадње  у Дому омладине „Деца на интернету 2“ која обрађује насиље на интернету, дроге и трговину људима.

Присуствовали су презентацији књиге „Све је у реду“ Јасминке Петровић, која је са ученицима том приликом одржала радионицу. Тема књиге је да кроз различите приче које се стапају у једну обради проблеме који муче адолесценте, односе са родитељима, професорима, у друштву вршњака, друштвене мреже.

Такође у два термина у РЈ „Карађорђе“ и РЈ “Змај“,  а за све РЈ др Милан Бјекић дерматовенеролог одржао је предавања на тему „Репродуктивно здравље“ са акцентом на полно преносиве болести.

Дружили смо се овог пролећа са ученицима из Домова из Свилајнца и Лесковца. Посетили су нас за Ноћ музеја, а на нашем Завршном програму у Малом позоришту „Душко Радовић“ имали су гостујуће тачке. Ми смо били њихови гости у октобру и марту.

По договору и редоследу од прошле године, Радна јединица „Алекса  Дејовић“  је реализовала програм обележавања школске славе Св.Саве.

Програм, као круна активности је за сам крај првог полугодишта донео  дивну свечану атмосферу.

Велика завршница ове школске године био је Други концерт камерног хора, камерних састава и оркестра почетком јуна у Малом позоришту „Душко Радовић“.

Пратећи ритам школске године, број месечних активности у овом сегменту је био четири или пет - у зависности од празника и прекида, тако да у јануару нисмо имали активности осим Светог Саве, а фебруару због распуста и предстојеће Домијаде.

А неке друге, планиране активности нису реализоване због тога што су се термини поклопили са викендима односно празницима.

Дом ученика средњих школа Београд